US Map

VIZIUNE

Este datoria noastră să luptăm pentru o Europă Unită și să rămânem fideli valorilor care au stat la baza fondării Uniunii Europene, pe care România le-a asumat în 2007. În contextul actual, România este foarte slab reprezentată, alăturându-se țărilor ai căror politicieni contestă obligația respectării valorilor europene, având un discurs duplicitar.

USR este șansa României de a fi reprezentată corect în Parlamentul European.

Voi reprezenta vocea partidului, într-un mod activ și constructiv, susținând egalitatea între statele membre ale Uniunii Europene și locul important pe care România îl merită, reconfirmând angajamentul respectării valorilor și obligațiilor asumate la aderare.

În tot acest efort colectiv vom încerca să recuperăm oportunitățile risipite de România în UE, în anii precedenţi. Angajamentul meu este să activez în mod susţinut în următoarele comisii:

  • Cultură și Educație (CULT)
  • Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE)
  • Transport și turism (TRAN)

CULT

CULT: Unul dintre cele mai importante subiecte pentru România, educația, nu a fost și nu este tratat activ, tenace și cu maximă seriozitate de către cei care ne reprezintă în Parlamentul European. Urmărind activitatea europarlamentarilor români pe o perioadă mai lungă de timp, am fost dezamăgit să constat lipsa de pe agenda de lucru a celor mai importante probleme ale educaţiei din România a) accesul la educație (discriminare pe criterii etnice, categorii sociale, dizabilități etc); b) lipsa de modele educaţionale; c) păstrarea și promovarea identităţii culturale și alte probleme, lista fiind lungă.

Uniunea Europeană încearcă să își exercite menirea de a asigura existența unui consens european pe diverse teme, inclusiv pe tema învățământului în Europa. Însă, pentru asta este nevoie de parteneri europeni activi și determinați, care să facă auzită și vocea României.

LIBE

LIBE: România este ceva mai bine reprezentată în LIBE. Există şase reprezentanţi, printre care și parlamentari capabili. Dar nu este suficient, deoarece există o lipsă de unitate în viziunea și interesele comune ale acestora (pentru România), cu precădere cele privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului și drepturilor cetățenești-- care persistă la noi de 28 de ani. Este necesar să insistăm și să ne fixăm un termen limită pentru atingerea scopului, într-un mod mai determinat și convingător, în așa fel încât problemele României să fie rezolvate. Pe parcurs, această luptă se va solidariza și cu lupta altor țări europene, pe același temei. Sunt ferm convins că participarea mea va avea un impact pozitiv în reglementarea problemelor existente.

TRAN

TRAN: Cu toate că stabilirea și dezvoltarea rețelelor interne de infrastructură a transportului - care să asigure o mai bună circulație la nivel naţional și internațional - este esențială, nici în acest caz, România nu a avut capacitatea să se dezvolte după așteptări. Acest demers ar avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice și în egală măsură, asupra turismului și serviciilor poștale din România. Agenda României trebuie să fie clară, cu o implicare energică și constantă.

Avem toate resursele necesare pentru a deveni o țară dezvoltată, a cărei cetățeni să nu mai fie nevoiți să emigreze-- să poată alege, dacă asta își doresc-- dar nu din motive economice sau din dezamăgirea cauzată de realitățile triste în care se zbate România.

M-ar mulţumi enorm o situație în care și românii din diaspora să fie sprijiniți, iar potențialul lor uriaș să fie folosit pentru dezvoltarea ţării, în aşa fel încât cei din țară să nu mai aibă regretele alegerii făcute.

ALTE PROBLEME

Mai există încă două probleme urgente pe care doresc să le menţionez și care necesită o soluționare rapidă. Vreau să contribui la rezolvarea lor, daca îmi veţi acorda votul de încredere-- acestea fiind:

Fenomenul sclaviei este un exemplu trist, în mod special în sudul Italiei, unde, mai ales femeile, multe dintre ele conaționalele noastre, sunt supuse unor abuzuri de neconceput.

Nu este posibil ca într-un stat membru al UE să existe oameni reduși la sclavie, cu atât mai mult cu cât problema este cunoscută la nivel internațional(!)

La fel de importantă este şi combaterea traficului de persoane, protejarea victimelor şi a martorilor care colaborează cu justiția prin mecanisme comune, europene. Consider că Europa are mijloacele necesare pentru a stopa acest fenomen.

Este necesar ca toate statele membre să îşi asume, în mod serios, rezolvarea acestor două probleme foarte grave.

În ceea ce privește dezvoltarea, atenția mea se concentrează pe agricultură și turism:

- În România lipsesc micile ferme familiale-- există fie ferme uriașe, care oferă un număr limitat de locuri de muncă în mediul rural, fie agricultură de subzistență. Dacă micii fermieri nu vor fi sprijiniți şi stimulați curând, satele noastre vor fi abandonate definitiv de către tineri.

- Deși avem un potențial enorm, agroturismul este aproape inexistent, datorită lipsei infrastructurii rutiere. Agroturismul din zonele cu potențial turistic ridicat ar asigura nu doar locuri de muncă şi un venit constant localnicilor, ar contribui de asemenea și la conservarea satelor, a arhitecturii tradiționale, a istoriei și memoriei locului. Am reuși să transmitem noilor generații frumoasa moștenire pe care am primit-o la rândul nostru. Fiecare ţară este unică, iar potențialul său este exploatat prin turism: arhitectura, bucătăria tradițională, obiceiurile etc. noi, aproape că le-am făcut să dispară, la sate.

- Vedem dezastrul crizei pestei porcine, care lasă agricultorii în voia sorţii, cu toate că există mecanisme de suport şi ajutoare care ar putea fi puse la dispoziția celor loviți crunt, încă o dată, nu doar de calamități, ci şi de incompetenţa autorităților, care au reacționat mult prea târziu şi în acest caz.

Consider că am capacitatea sa aduc plus valoare efortului colectiv al USR de ridicare a profilului României pe harta europeană.

Participă la construcția Europei în care vrei să trăiești!

Votează Iulian Lorincz!

US Map